Afwerking: stansen, rillen, perforeren en slitten

Als het drukwerk is afgerond kan er gekozen worden voor een extra afwerking. Er zijn allerlei verschillende soorten afwerkingen. In deze tip vertellen wij over het drukklaar maken van een order met stans, rillijn, perforatie of slitlijn. Jelle de Jong, prepress medewerker en data specialist, legt stapsgewijs uit hoe jij jouw order drukklaar maakt (in Adobe Indesign) voor een extra afwerking.

De stappen zijn gebaseerd op een order met een stans. Voor rillen, perforeren en slitten volg je dezelfde stappen.

Stap 1: een kleurstaal aanmaken
Als je een stans wilt toevoegen in jouw order is het van belang dat er in het document wordt aangeven waar de stans moet worden aangebracht. Dit kun je aangeven met een rode, ononderbroken lijn met dikte 0,25 pt. Maak in het kleurenpalet een nieuwe kleur aan die je ‘Stanslijn‘ noemt. De kleurstaal moet worden gedefinieerd als steunkleur en op overdruk worden gezet. Overdruk is van belang omdat je niet wilt dat het beeld onder de lijn wordt afgedekt.

Per soort afwerking is het aan te raden de volgende kleuren te gebruiken: rood voor stanslijnen, groen voor rillijnen, paars voor perforatielijnen en oranje voor slitlijnen.

Stap 2: de stans
Maak een (rode) lijn in de vorm van jouw gewenste stans. Zorg ervoor dat deze lijn in een nieuwe laag wordt aangebracht, zodat je de laag gemakkelijk ‘aan’ en ‘uit’ kan zetten, ten opzichte van het ontwerp onder de lijn. Noem de laag ‘Stans‘ en plaats deze als bovenste laag in het document.

Stap 3: exporteren
Tijdens het exporteren van het document (tot pdf) dienen zowel het ontwerp als de stanslaag aan te staan. Zet de stanslaag altijd bovenaan zodat deze zichtbaar is. Je hebt nu een pdf gemaakt met daarin je ontwerp en daar overheen de stans op dezelfde pagina. Bij Van Liere Media is het drukproces zo ingesteld dat we de stanslijnen etc. niet meedrukken in het eindresultaat, maar alleen gebruiken als controlemiddel en voor het maken van de stansvorm zelf.

Stap 4: controleren
Voordat je de order opstuurt is het goed om de pdf goed te controleren. Is alles naar wens? Dan kun je het verzenden via onze FileCap. Als je order binnen is zorgen wij ervoor dat deze nogmaals gecontroleerd wordt voordat het richting de drukkerij gaat.

Heb je vragen over het maken van een drukklaar bestand met een afwerking? Wij helpen graag!

Voorbeeld van een stans voor een doosje van Verhoef & Co en Baaz & Co. De rode lijnen geven de stans weer. De groene lijnen zijn de rillijnen.

Jouw privacy instellingen

schuttersmagazijn.nl hecht veel waarde aan het waarborgen van je privacy. Hieronder kun je je eigen voorkeuren samenstellen.

Lees ons privacybeleid | Sluit deze melding
Privacy instellingen